okaliptüs tatil köyü okaliptus tatil koyu foça tatil köyü foca tatil koyu güncel blog guncel blog tatil tur firmalari Sağlık ve Çevre: Sindirim Sistemi Nedir? Kaça Ayrılır? Özellikleri Nelerdir?

13 Mayıs 2012 Pazar

Sindirim Sistemi Nedir? Kaça Ayrılır? Özellikleri Nelerdir?

Yeryüzünde bulunan bütün canlılar hayatlarını devam ettirebilmek için beslenme solunum dolaşım boşaltım gibi yaşamsal faaliyetleri gerçekleştirirler.Canlılar bu yaşamsal faaliyetleri gerçekleştirebilmek için enerjiye ihtiyaç duyar.İhtiyaç duyulan bu enerji enerji verici besinlerle sağlanır.

Enerji ihtiyacımızı karşılamak için uediğimiz bir besin maddesi vücudumuzda nasıl bir değişim geçirir?Besinlerin vücudumuza yararlı hale gelebilmesi için nasıl bir değişime uğraması gerekir?

Vücuda aldığımız besin maddeleri karbonhidrat yağ protein vitamin su ve mineraller olarak gruplandırılır. Büyük moleküllü besin içeriklerinin hücrelerimizin kullanabileceği kadar küçük moleküllere parçalanması gerekir.Bu da sindirim olayı ile gerçekleşir.

Vücuda alınan büyük moleküllü besin maddelerinnin kana ya da hücrelere girebilecek kadar küçük parçalara ayrılmasına sindirim diyoruz.Sindirim olayını gerçekleşriren sisteme sindirim sistemi denir.

Sindirim olayının gerçekleşmesinin amacı dışarıdan alınan besin maddelerinin vücuda yararlı hale gelmesinin sağlanmasıdır.

Vücudumuzda 2 çeşit sindirim görülür.Bunlar; mekanik ve kimyasal sindirimdir.

Mekanik Sindirim: Besinlerin çiğneme ve kas hareketleriyle küçük parçalara ayrılmasıdır.
Kimyasal Sindirim: Besinlerin enzim adı verilen bazı salgılar yardımıyla parçalanmasıdır.

Enzimler Mekanik sindirimde görev almazken, kimyasal sindirim olayında besinleri en küçük yapı taşlarına kadar parçalar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder